Peter Bäckström, affärsutvecklare Uminova innovation.
Peter Bäckström, affärsutvecklare Uminova innovation.

”Tänk på ditt startup som ett maraton”

Sikta på ett liv i balans. Startupresan är intensiv men du måste hålla för ett maraton, menar affärsutvecklaren Peter Bäckström.

Att hållbart företagande handlar om miljö- och klimatsatsningar har de flesta insett. Allt fler startups och inte minst en inkubator som Uminova Innovation väljer idag att bära hållbarhetsglasögon. FN:s 17 globala mål med sin betoning på en bättre värld har blivit en viktig ledstjärna. Det är målsättningar som också betonar vikten av att hitta ett liv i balans, betonar Peter Bäckström, affärsutvecklare hos Uminova Innovation och Enterprise Europe Network (EEN).

– Det fanns tidigare en inställning om att du måste jobba 24/7 och äta nudlar för att ditt startup inte ska behöva lägga ner. En stroke innan 40-års ålder hade nästan någon form av bisarr coolhetsfaktor i vissa entreprenörskretsar. Vägen till framgång och tillväxt gick före allt annat, säger Peter Bäckström som har mångårig erfarenhet som rådgivare i startupvärlden.

Peter Bäckström tonar inte ner att det krävs hårt arbete, uppoffringar och risktagande för den som vill driva ett startup, men det behöver ske på ett så hållbart sätt som möjligt.

Liv i balans

– Glädjande nog känns det som att ett liv i balans har blivit allt mer centralt för ett hållbart och långsiktigt företagsbyggande. Förväntningarna är idag mer realistiska och sundare. För om företagare vill göra skillnad på riktigt med sitt startup och sin lösning måste de orka springa ett maraton, kanske till och med ett ultramaraton. Den som startar i samma tempo som ett 800-meters lopp riskerar att inte orka hela vägen, säger Peter Bäckström.

Peter Bäckström håller med om att det kan finnas vinster med att få uppmärksamhet snabbt, att det kan ge en viss sorts framgång. Men för att orka på lång sikt gäller det att bygga ett team kring bolaget och en organisation som håller i längden.

– Idag talar vi mer om ett socialt hållbart företagande. Inte minst här på Uminova Innovation har vi tagit den debatten på allvar, säger Peter Bäckström.

Han tycker sig också se att dagens unga entreprenörer har en helt annan attityd till sitt företagande där hållbarhet går igenom på alla plan.

– De kommer inte att acceptera att driva företag på något annat sätt, betonar Peter Bäckström.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Patrick Trägårdh

Publicerad: 3 oktober, 2019Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Patrick Trägårdh

3 oktober, 2019