Conny Svensson föreläser på Umeå Tech Arena
Conny Svensson, chef för AI och Digital Transformation för CGI Sverige, gav tankeväckande framtidsvisioner på Umeå Tech Arena.

Tankeväckande framtidsspaning på Umeå Tech Arena

Fordon, organisationer och företag blir självkörande och människor uppkopplad mot datorer. Umeå Tech Arena gav många exempel på hisnande framtidsvisioner.

Huvudtalare under Umeå Tech Arena var Conny Svensson, chef för AI och Digital Transformation på CGI Sverige. Som vi i tidigare artiklar kunnat berätta lockade arrangemanget, som hålls två gånger per år, återigen fullt hus på Norrlandsoperan i Umeå med 450 deltagare från regionens IT-företag och organisationer.

Conny Svensson tar oss med på en hisnande resa in i en framtid där människor kan bli uppkopplade mot datorer, ungefär som vi sett i filmen Matrix. Det finns till och med ett begrepp för det, konstaterar han. BCI , Brain Computer Interface, innebär att kablar från datorer kopplas fysiskt direkt in i hjärnvävnaden.

– Vi kommer att få en suddig gräns mellan det som är verkligt och det som är virtuellt, säger Cony Svensson.

Se filmklipp med Conny Svenssons föreläsning
Högsta nivån av självkörande

Conny Svensson berättar om hur fordon med artificiell intelligens är på väg mot nivå 5, den högsta nivån av fullständigt självkörande och automatiserade fordon. Men det är något som inte bara gäller bilar utan även organisationer och företag, menar han.

– Men hur blir vi en nivå 5 organisation? En fullt ut automatiserad organisation som AI kan verka i? För det behöver vi data och en mycket god insikt om organisationens mål och värden, konstaterar han.

I ett panelsamtal lite senare under kvällen utvecklar han tanken genom att utmanande konstatera att vi går mot att få fullt automatiserade organisationer som själva kan beställa varor av andra organisationer och företag utan att anställda är direkt inblandade i vare sig köp eller försäljning.

– Allt vi kan automatisera kommer vi att automatisera, slår Conny Svensson fast.

Skrämmande och lockande framtidsvisioner

Hans framtidsvision kan ses som både skrämmande och lockande.

– Vi människor kommer att kunna fokusera på de djupa frågorna, om vad vi ska sträva efter. Vi skapar en ny framtid där vi blir någonting annat, säger Conny Svensson med ett budskap som laddade publiken med många tankar och funderingar.