Två från startupprogrammet vinnare på stor startuptävling

Svamp-och bärplockarinnovation och ny körskolelösning vann priser på regionfinalen av STARTUP 2020. Plocka går vidare till höstens Sverigefinal.

Regionens vinnare av Venture Cup STARTUP 2020 avslöjades under tisdagen när regionfinalen arrangerades digitalt. Två deltagare på Uminova Innovations startupprogram vann fina priser. Plocka kammade hem priset Beyond Academics, och Vector Traffic Academy vann det åtråvärda Publikens pris.

Det var under en biltur någonstans utanför Umeå som idén till Plocka växte fram. Skulle det inte gå att ta fram enkla kartor på var det kan finnas svamp och bär? Sedan dess har studenterna Axel Ljudén och Albin Nyström jobbat stenhårt för att tillsammans skapa en lösning. Arbetet belönades i tisdags med 50 000 kr för sin unikhet och stora potential att bli en blomstrande verksamhet. I motiveringen nämns teamets kompetens och drivkraft, och att de lyckats utveckla en genomarbetad affärsidé som går i linje med stora samhällstrender som digitalisering, naturupplevelser och närproducerad mat.

– Oj, vinsten betyder jättemycket. Den innebär stora möjligheter att nå ut med idén som vi är övertygade om att många är intresserade av. De här kan öppna dörrar och det är en bekräftelse, inte bara av idén i sig utan också av affärsmodellen, vår ambition och den tekniska utvecklingen som vi arbetat hårt med, säger Albin Nyström, student vid jägmästarprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Startupprogrammet hos Uminova Innovation har varit en stor hjälp för det gröna teamet.

–  I början är allt om att bygga ett företag så nytt och skrämmande. Vi tänkte att det finns väl ingen som kan hjälpa oss, men det visade sig att all hjälp i världen fanns bara ett telefonsamtal bort. Den personliga hjälp vi fått av ledarna har varit oerhört värdefull. Den har gett oss struktur och tydlighet. Ledarna ställer alltid upp så fort vi funderar på något, och vi deltagare inspirerar och hjälper varandra, säger Albin.

Vector Traffic Academy vann Publikens pris. Viktor Nyberg har jobbat som körskollärare i många år och ser hur branschen kämpar med lönsamhet och dras med omoderna arbetssätt. Genom simulatorer, gamification och en ny typ av affärsmodell tror han sig kunna fylla en viktig lucka på marknaden.

– Att vinna Publikens pris är oerhört kul för det bekräftar att det jag utvecklar är något som allmänheten vill ha, som folk vill se på marknaden. När jag kom till Uminova Innovation hade jag bara en vision om vad som borde kunna göras bättre, men under de senaste månaderna har jag fått det stöd jag behöver för att komma framåt och idag har jag en produkt som jag nästan byggt färdigt, säger Viktor.

Samtliga regionala vinnare tävlar i höst mot varandra i Sverigefinalen och förstapris är den prestigefulla titeln Startup of the Year.

Snart börjar vi scouta efter deltagare till Startupprogrammet hösten 2020. Har du en affärsidé som du vill förverkliga? Sök till vår tre månader långa crash course i affärsutveckling!