Framgångar på rad för UmanDiagnostics. Nytt avtal med global jätte och hyllat med flera priser. På bilden tar Niklas Norgren, vd, emot Årets teknikpris på Umeågalan 2019.
Framgångar på rad för UmanDiagnostics. Nytt avtal med global jätte och hyllat med flera priser. På bilden tar Niklas Norgren, vd, emot Årets teknikpris på Umeågalan 2019.

UmanDiagnostics skriver avtal med global jätte

Life sciencebolaget UmanDiagnostics i Umeå har ingått ett licens- och leveransavtal med den globala jätten Siemens.

– Siemens är världsledande i vår bransch, så det här är ett oerhört viktigt avtal för oss, säger Niklas Norgren, vd på UmanDiagnostics.

UmanDiagnostics sitter på Umeå Biotech Incubator och grundades 2006 av Niklas Norgren och Torgny Stigbrand. Bolaget har även fått affärsstöd av Uminova Innovation.

Sedan dess har de arbetat med nervskademarkören och proteinet NF-light. NF-Light finns i nervcellerna och om nerverna blir skadade, på grund av ett trauma eller en neurologisk sjukdom, så läcker proteinet ut i cellernas omgivning. Tack vare UmanDiagnostics nervmarkör kan man med ett enkelt blodprov mäta hur mycket av NF-light-proteinet som läckt ut, vilket ger en fingervisning om hur stor skadan är.

Framgångar på rad

I somras köptes UmanDiagnostics upp av amerikanska storbolaget Quanterix för 22,5 miljoner dollar, och på Umeågalan den 7 november tilldelades bolaget två priser – Årets Teknikpris och Årets Avknoppningsföretag. Och framgångarna fortsätter. Nyligen tecknade UmanDiagnostics, via Quanterix, ett licens- och leveransavtal med världsledande Siemens Healthineers genom vilket Siemens får tillgång till UmanDiagnostics antikroppar.

– Att Siemens får tillgång till antikropparna möjliggör för dem att utveckla blodbaserade kliniska tester för kommersialisering på deras globala analysplattformar, säger Niklas Norgren.

Siemens är en global aktör med 120 års erfarenhet från medicinsk teknik och har 50 000 anställda i över 70 länder.

– Avtalet är oerhört viktigt för oss och möjliggör en bred användning av våra antikroppar – och en möjlighet att hjälpa miljontals patienter inom fältet för Multipel Skleros, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och ALS, säger Niklas Norgren.

Nya medarbetare anställs

I och med sammangåendet med Quanterix har UmanDiagnostics tillgång till Quanterix sälj- och marknadsavdelning – något som ger dem möjlighet att nå en bredare marknad. Och det har burit frukt – redan har flera nya medarbetare anställts på Umeåkontoret tack vare ett ökat tryck.

– Vårt samarbete med Quanterix – och nu avtalet med Siemens – kommer innebära en kraftigt ökad acceptans för biomarkören samt en ökad försäljning av våra produkter. Vi ser väldigt positivt på de kommande åren och är övertygade om att våra nya avtal kommer gynna Umeå, säger Niklas Norgren.