Många nya kontakter och möten fick spelbolag från Umeå under världens största spelmässa Gamescom. Från vänster: Peter Bäckström, Uminova Innovation, Daniel Olofsson och Per Fransson, båda The Fine ArcNordic, Fredrik Nyström, Uminova Innovation, samt Oskar Wahlström, Frostspectrum Interactive.
Många nya kontakter och möten fick spelbolag från Umeå under världens största spelmässa Gamescom. Från vänster: Peter Bäckström, Uminova Innovation, Daniel Olofsson och Per Fransson, båda The Fine ArcNordic, Fredrik Nyström, Uminova Innovation, samt Oskar Wahlström, Frostspectrum Interactive.

Umeåföretag på världens största spelmässa

När världens största spelmässa arrangeras i Köln, Tyskland, deltar flera spelföretag från Umeå för att skapa nya affärer.

På plats under årets Gamescom fanns Uminova Innovation som sedan en tid tillbaka mer intensivt jobbar med affärsstöd till nystartade spelbolag från regionen. Inkubatorbolagen The Fine Arc Nordic och Frostspektrum Interactive var på plats tillsammans med affärsutvecklarna Fredrik Nyström och Peter Bäckström från Uminova Innovation och Enterprise Europe Network.

På Gamescom i Köln samsas allt från gamers (avancerade spelare) till spelutvecklare och affärsansvariga från flera av de största aktörerna inom spelindustrin som Ubisoft, Electronic Arts, Xbox/Microsoft. På den offentliga delen av mässan köar gamers i flera timmar för att få en glimt av kommande versioner av spel som Borderlands, Cyperpunk, FIFA eller Final Fantasy.

Nya kontakter

Under mässan kunde bolagen använda en rad olika plattformar för att boka möten, en av dem var Gamesmatch som Enterprise Europe Network arrangerade. En annan mötesplattform var Meet2Match och genom samlingsmontern Sweden Game Arena fanns en naturlig mötesplats för svenska spelbolag.

För spelbolag som är i relativt tidigt skede kunde många nya värdefulla kontakter för framtiden knytas och i möten med andra utvecklare kunde spelidéer testas och erfarenheter utbytas kring prissättning, marknadsföring m.m.

– Mest värdefullt är alla nya kontakter och utbyte med andra indieutvecklare, säger Oskar Wahlström grundare av Frostspektrum Interactive.

De möten som Oskar Wahlström deltog i var så positiva att han redan är fast besluten att återvända till Gamescom 2020 för att vidareutveckla de affärsrelationer som han initierat under årets mässa.

Per Fransson och Oskar Wahlström är mycket nöjda med sitt deltagande på Gamescom.

Per Fransson och Oskar Wahlström är mycket nöjda med sitt deltagande på Gamescom.

Positiv upplevelse

Per Fransson och Daniel Olofsson, grundare av The Fine Arc Nordic, siktar på att landa en investerare eller publicist för sitt indiespel under hösten. De trivdes som fisken i vattnet på Gamescom och åkte hem med en stor lunta visitkort.

– Gamescom var en positiv upplevelse och som ett nystartat indiebolag var det häftigt att uppleva hur pass öppen och hjälpsam attityd det är i branschen, även på global nivå, säger Per Fransson.

Men han tillägger att inget kommer gratis så det gäller att ligga på och våga ta chansen att pitcha sin spelidé under både formella möten och spontanmöten.

The Fine Arc Nordic var också utvalda som enda svenska spelbolag att pitcha sitt spel i tävlingen Big Indie pitch PC, i hård internationell konkurrens. Även om det inte blev någon första plats var feedbacken från jury och kontakterna ett värdefullt resultat av deras medverkan.

– Att vara ute i god tid med planering och mötesbokningar är viktigt för att få träffa de mest attraktiva publicisterna och investerarna på Gamescom, På frågan om det är något tips han vill skicka med till andra förstagångsbesökare, konstaterar Per Fransson.

Att hitta de rätta mötena och knyta kontakter ger stora möjligheter till kommande affärer.

Att hitta de rätta mötena och knyta kontakter ger stora möjligheter till kommande affärer.

Internationella insatser

För Uminova Innovation är denna typ av internationella insatser en viktig del av affärsstödet.

– Att kunna hjälpa företagen så de kommer iväg och får ut maximalt av sitt deltagande är viktigt, säger Peter Bäckström, affärsutvecklare.

– Det är viktig för startups att själva bilda sig en uppfattning om hur branschen funkar och under en komprimerad tid få prata med personer i hela värdekedjan kring deras produkter, från gamers till publicister, leverantörer, investerare och konkurrenter, fortsätter Peter Bäckström.

På Gamescom deltog även flera andra spelbolag med säte i Västerbotten, både indiebolag och representanter från mer de mer etablerade spelbolagen i länet.

– För Uminova Innovations fokus på spelutvecklingsföretag är det centralt att kunna förbereda och introducera bolagen i spelbranschen och tidigt verifiera sina spelutvecklingsprojekt mot sin målgrupp och till exempel finansiärer och spelförlag, säger Fredrik Nyström, affärsutvecklare.

– Gamescom är därför en viktig mötesplats där bolagen får en fantastik möjlighet att boka in möte med spelförlag, investerare, branschfolk och få värdefull feedback om hur deras projekt står sig i konkurrensen, menar Fredrik Nyström.