Fredrik Nyström och Maria Olofsson är nöjda över den spelsatsning som Uminova Innovation nu inleder.

Uminova Innovation satsar på spel

Spelbranschen är glödhet i Umeå. Det är en anledning till att Uminova Innovation inleder en särskild satsning på affärsstöd till startups inom spel.

Umeå har varit framgångsrik plats för spelutvecklingen sedan länge. Företag som Paradox, Turborilla, Level 8, Zordix och Coldwood är några som idag är etablerade spelutvecklare i Umeå. Branschen har växt och flera av bolagen har släppt spel som har blivit framgångsrika på en internationell marknad, för att nämna några som Unravel och Robory Bob med flera. Nu i höst startar Game Assembly tre nya utbildningar inom spel i Umeå. Här kan du läsa mer om spelutbildningarna.

Även Umeå Universitet utbildar civilingenjörer som är engagerade att utveckla spel på programmet för interaktionsdesign och datavetenskap. Allt fler efterfrågar denna sortens kompetenser inte minst industrin, där Gamification är ett område som de senaste åren väckt stort intresse och visar vägen för framtidens digitala industri.

Fyra bolag som vill bli fler

Aktuellt just nu på Uminova Innovation är att inkubatorn gör en spelsatsning för att bygga växande spelbolag och för att bygga en växande community för spel i Umeå. I dagsläget så finns det fyra bolag som arbetar med spelutveckling i inkubatorn. Fredrik Nyström, affärsutvecklare på Uminova Innovation, arbetar med att stötta spelutvecklingsbolagen i deras utveckling.

– I och med vår spelsatsning så vill vi fånga upp det stora intresset som finns för spelutveckling i Umeå och vi kan erbjuda bolagen vårt affärsstöd för att bygga fler tillväxtbolag inom spelbranschen, säger Fredrik Nyström.

Möjlighet för näringslivet

– Timing är rätt för att satsa på spelutvecklingsbolag och Umeå har unika möjligheter. Vårt affärsstöd och nätverk med andra techbolag kan ge synergier och skapa affärer och samarbeten. Framtiden kräver att näringslivet behöver satsa på nya tekniker och då är gamification hett. Här kan startups inom spel göra stor skillnad, säger Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation.

– Vi ska inom spelsatsningen arbeta för att skapa bra förutsättningar för framtida spelbolag och det känns verkligen jättekul med denna satsning och att vi har Fredrik på plats som brinner för detta, fortsätter Maria Olofsson.

– Redan den 10 april arrangerar vi en lunch tillsammans med Amazon Web Services om hur man kan använda deras plattform för att bygga ett spel. Och till hösten så kommer vi arrangera ännu fler evenemang kopplat till spelutveckling och entreprenörskap, poängterar Fredrik Nyström.

Hur man kan bygga ett spel som kan spelas av miljoner

10 april kommer Andjela Kusmuk och Andreas Larsson från AWS för ett lunchföredrag om hur man kan bygga ett skalbart spel på AWS-plattformen genom deras Amazon Game Tech Services.


Text av: Nina Rismalm

Publicerad: 29 mars, 2019Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Nina Rismalm

29 mars, 2019