Magdalena Lindström, Uminova Innovation, och Oskar Riby, eXpression
Magdalena Lindström, Uminova Innovation, och Oskar Riby, eXpression Umeå, gav en lunchföreläsning på Uniaden för studenter om vad som krävs av en god entreprenör.

Vad en god entreprenör behöver ha

Vilka egenskaper behöver en entreprenör ha? Den frågan besvarade affärsutvecklarna Magdalena Lindström och Oskar Riby när Uniaden lockade tusentals studenter till arbetsmarknadsmässa på Umeå universitet.

Magdalena Lindström och Oskar Riby är affärsutvecklare på inkubatorerna Uminova Innovation respektive eXpression Umeå. När Uniaden samlar tusentals studenter till arbetsmarknadsmässa får de tillfälle att under en lunchföreläsning berätta om vad som krävs av en entreprenör som vill ta en affärsidé vidare till ett startupbolag. Som affärsutvecklare har de båda god erfarenhet av att lyssna på entreprenörer och hjälpa dem vidare till att ta nya steg i företagande.

– En inkubator hjälper en person som har en affärside att utveckla ett bolag, inte minst genom affärscoaching, förklarar Magdalena Lindström.

– Vi vill få in bra team i inkubatorerna, det är viktigare än en bra idé, säger Oskar Riby, och menar att personerna bakom en idé är det som måste bära startupbolaget.

Men vad krävs då av en entreprenör? Det var huvudfrågan som de båda gav svar på under lunchföreläsningen.

– De drivs inte av att tjäna pengar, snarare av att skapa kundnytta. De är supersnabba på att lyssna på sina kunder och anpassa sig efter marknadens önskemål. De drivs ofta av att förändra en bransch och göra den mer digital, säger Magdalena Lindström som sammanfattning av några egenskaper för en entreprenör.

– Nära dialog med kunderna är viktigt, understryker Oskar Riby.

– En entreprenör behöver inte besitta alla kunskaper och egenskaper utan tillsammans kan de komplettera varandra och bilda ett bra team. Det är bra om man kan mycket, men samarbete med andra aktörer är A och O, fortsätter Oskar Riby.

Konkreta exempel

Magdalena Lindström och Oskar Riby gav några mycket konkreta exempel på startupbolag som fått stöd genom inkubatorerna Uminova Innovation och eXpression, några som nämndes var Memotus, Sisters in Law, Vkna och Random Bastards.

Sammanfattningsvis menade Magdalena Lindström och Oskar Riby att för att lyckas bra som entreprenörer är det viktigt att du:

  • vill lyssna på dina kunder och höra vilka behov de har
  • är bra på att skapa relationer med andra
  • kan jobba hållbart och smart för att klara av att vara uthållig

Att dessutom söka sig till en inkubator är också ett mycket bra steg att ta, var de både överens om.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 29 januari, 2020Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

29 januari, 2020