Vilka tekniktrender kommer tippa över?

Tekniska innovationer har stor påverkan på samhället, men vilka kommer slå igenom? Daniel Akenine gav sin bild på Umeå Tech Arena den 14 maj.

När Umeå Tech Arena gick av stapeln på Norrlandsoperan den 14 maj var det än en gång fullbokat till sista plats med 450 deltagare i publiken. Denna gång på temat ”Good Tech – not just another app”, teknik för att skapa en bättre värld.

Bland föreläsarna återfanns Daniel Akenine, teknikchef hos Microsoft, som delade med sig av kommande tekniktrender.

Med avstamp i en rapport från World Economic Forum spanade han fram mot år 2025. Rapporten hävdar att vi då får se den första staden med över 50 000 invånare utan trafikljus, transplantationer med 3D-utskrivna levrar, självkörande bilar och uppkopplade kläder.

Daniel Akenine refererar även till en trendrapport som säger att upp mot hälften av alla jobb i samhället kommer att försvinna. Något som kan ses som en utmaning men också som en möjlighet till något nytt.

– Med ny teknik ersätter vi idag våra hjärnor, tidigare har teknik främst ersatt våra muskler. Det kommer att innebära stora utmaningar och förändringar. Kanske kommer vi att få mycket mer fritid som innebär att människor får tid att skapa en mängd nya arbeten som vi inte känner till idag, säger Daniel Akenine.

Se hela Daniels föreläsning ”What’s going on” nedan.