Brittany Kaiser, visselblåsare som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen och läckta personliga data från Facebook, deltog på årets House i Umeå.
Brittany Kaiser, visselblåsare som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen och läckta personliga data från Facebook, deltog på årets House i Umeå.

Visselblåsaren som vill skydda våra data

Världsnamnet Brittany Kaiser hade nog aldrig kommit till Umeå om inte Niklas Tiger, vd för Hi5, råkat vända sig om i matkön på mässan i Barcelona.

HOUSE är ett årligt arrangemang av Hi5, Office i Västerbotten och upKeeper som för åttonde året i rad syftar till att sprida kunskap inom IT-områdets utveckling och nya möjligheter. Arrangemanget växer för vart år. Aldrig förr har antalet anmälda deltagare varit så många med över 300 på plats i Umeå. Antalet utställare var också större än någonsin.

Årets stora dragplåster som huvudföreläsare var Brittany Kaiser, visselblåsaren som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen och dessutom huvudperson i Netflix-dokumentären ”The Great Hack”.

Cambridge Analytica-skandalen fick stora rubriker 2018 då företaget anklagades för att ha hjälpt Donald Trump vinna presidentvalet genom att i hemlighet samla in mängder av personlig information från 50 miljoner användare på Facebook.

Own your data

Som anställd på Cambridge Analytica fanns Brittany Kaiser med i det arbetet. Men när hon nu kliver upp på scenen på Nolia på House-eventet är det med ett stort halsband med orden Own Your Data.

– Jag bestämde mig för att bli en visselblåsare och gå till The Guardian för att berätta vad personlig integritet på djupet innebär. Jag startade en kampanj som kallas för own your data, för jag tror på att vi själva ska äga våra data, det är vår ägodel, precis som vårt hus eller vår bil, förklarar Brittany Kaiser.

Hon betonar att hon absolut inte är emot AI, robotar och smarta system, men vi måste veta hur vi ska skydda våra data, som hon menar är världens mest värdefulla råvara.

– Vi måste förstå hur våra data ska behandlas och skyddas, för den kan verkligen innebära något gott för hela samhället, säger hon.

Brittany Kaisers halsband signalerar tydligt hennes nuvarande uppgift, "Own your data".

Brittany Kaisers halsband signalerar tydligt hennes nuvarande uppgift, ”Own your data”.

Matkön i Barcelona

Att Brittany Kaiser föreläser om allt detta från en scen på Nolia i Umeå är närmast ofattbart och Niklas Tiger, vd för Hi5, berättar i en paus vid sidan om hur det kom sig att detta världsnamn dyker upp i norra Sverige.

– Jag var på ett event i Barcelona, och visste inte då att Brittany Kaiser skulle föreläsa där. Men på planet ner såg jag en dokumentär med henne på Netflix. Nere på eventet, när jag stod i en matkö, råkade jag vände mig om och får då syn på henne. Wow, tänkte jag och fick ett snack med henne. Dagen därpå höll hon en föreläsning och jag gick dit för att lyssna på henne.

– Då hade jag fortfarande ingen tanke på att hon skulle föreläsa hos oss i Sverige, men när vi här hemma började planera för House kom jag ihåg henne.

Kanske var det löftet om att få uppleva lite exotiskt liv i Norrland med span på norrsken som gjorde att Brittany Kaiser nappade på erbjudandet, i vart fall blev resultatet av det där mötet i matkön i Barcelona att hon bokades in för föreläsningar i både Umeå och Luleå.

Stark tradition av talare

För arrangörerna bakom House är det en naturlig sak att sträva efter föreläsare som har förmågan att ge lite mer, menar Niklas Tiger. Traditionen är tung med tidigare föreläsare som astronauten Christer Fuglesang, sjukamparen Carolina Klüft, artisten Petter och På spåret-programledare Kristian Luuk.

– Vi jobbar självfallet med produkter och tjänster, men vi vill inte bara skeppa produkter. Vi vill ta in ny inspiration och få in nya idéer om vad man kan åstadkomma, säger Niklas Tiger.

– Det är fantastiskt intressant och spännande det Brittany Kaiser har att säga. Hon är center of action just nu, hon har varit med president Obama, hon är otroligt smart, och rekryterades till Cambridge Analytica och blev en i teamet som gjorde att Donald Trump sitter där han är nu.

– Men idag jobbar hon mycket för att de som jobbar med olagliga metoder för avlyssning ska åtalas, fortsätter Niklas Tiger, som är mycket nöjd, inte bara med föreläsning utan med hela House 2020.