Spelfestivalen Nordsken i Skellefteå.
Spelfestivalen Nordsken i Skellefteå.

Women’s Esports League toppade Nordsken

Finalerna för Women’s Esports League (en europeisk esportliga för kvinnor) hölls i år på Nordsken-festivalen i Skellefteå.

Women’s Esports League (en europeisk esportliga för kvinnor) lanserades av den ideella organisationen Female Legends i samarbete med esport-plattformen Challengermode i slutet av 2018. Tävlingen hålls i spelen League of Legends and Counter-Strike: Global Offensive. Den första säsongen startade i februari 2019 och har totalt haft 74 kvinnliga esport-lag från flera europeiska länder

Challengermode och Female Legends har tillsammans med spelfestivalen Nordsken arrangerat en livetävling i Skellefteå under helgen.

Nordsken är en mötesplats och inkluderar alla som är intresserade av spel, oavsett om det är esport eller singel-player spel, kultur och kreativitet, vilket gör Nordsken till den optimala samarbetspartnern för WEL som värd för ligans första live-evenemang och final någonsin.

– Vi på Female Legends är positivt överraskade över det höga deltagarantalet som WEL har haft redan första säsongen. Över 200 deltagare spridda över två ligor är ett fantastiskt resultat som vi är stolta över. Det visar också att proffsscenen skriker efter liknande engagemang. Att tillsammans med Challengermode och Nordsken få visa upp dessa grymma spelare känns otroligt roligt. Finalisterna är värda en häftig upplevelse och jag hoppas att detta kan skapa ringar på vattnet. Det här är starten på något stort, säger Olivia Mattsson, turneringsansvarig på Female Legends.

– Teamet på Nordsken har under flera år skapat väldigt proffsiga och lyckade gaming-event för Norra Sverige. Vi är därför extremt glada över möjligheten att ha Nordsken som värd för säsong 1 av WEL-finalerna på festivalen i vår. Vi hoppas att det blir mer än bara ett lyft för den lokala esport-scenen att WEL kommer till Nordsken, utan att det även markerar en milstolpe för kvinnor inom esport i allmänhet. Det är ett steg mot en mer inkluderande och hatfri tävlingsmiljö, och vi är mer än glada att ta detta steg tillsammans med Female Legends och Nordsken, vars värderingar om jämlika möjligheter för kvinnor vi delar till fullo, säger Philip Skogsberg, Marknadschef på Challengermode.

Women’s Esports League är ett samarbete mellan den idealla organisationen Female Legends och esport-plattformen Challengermode som skapats för att ge kvinnliga esport-spelare en chans att tävla och umgås i en miljö fri från hat och toxicitet, där alla kan tävla på lika villkor. Det ultimata målet med initiativet är att ligan i framtiden kommer kunna avvecklas helt.