Umeåföretaget Zordix lanser stor global tävling. Matti Larsson, vd för Zordix, laddar upp just nu på internationella spelmässan PAX East i Boston, USA.
Zordix satsar på utveckling av spel med artificiell intelligens. På bilden Matti Larsson, vd Zordix.

Zordix satsar på artificiell intelligens

AI-forskare ska utveckla nya spel till Zordix. Ger teknisk spjutspetskompetens inom artificiell intelligens, säger vd Matti Larsson.

Börsnotering, vinnare av Årets marknadsförare på Umeågalan 2019, uppköp av spelstudion Dimfrost i Norrköping och mångdubblad omsättning – för spelutvecklingsbolaget Zordix från Umeå har senaste året varit omtumlande. Nu kommer nästa nyhet när bolaget satsar på artificiell intelligens.

Med forskningsinitiativet Project Mayflower ska Zordix utveckla en prototyp i form av ett nytt ramverk för strategispel för att därefter verifiera dess marknadspotential inom spelutveckling.

Ramverket baseras på ledande forskning inom artificiell intelligens och spelteori. Själva forskningsarbetet leds av Fredrik Präntare, en av Dimfrosts grundare. Präntare är forskare inom artificiell intelligens vid Linköpings universitet, och har tidigare varit med och utvecklat AI-funktioner till Paradox Interactives strategispel Europa Universalis 4. 2018 tilldelades han det prestigefyllda Lilla Polhemspriset.

– Project Mayflower är nästa logiska steg för att på ett mer strukturerat sätt utveckla komplexa och avancerade strategispel med tillhörande AI-spelare, säger Fredrik Präntare, Lead Programmer, Dimfrost.

– Project Mayflower har potential att ta oss ett steg närmare våra långsiktiga mål – att vid sidan om äventyrsspel, bli en ledande utvecklare av story- och karaktärsdrivna strategispel. Jag vill dock poängtera att Project Mayflower ännu är i sin linda, mycket utvecklings- och verifieringsarbete kvarstår innan vi har tillräckligt med underlag för att kunna fatta ett beslut om att kommersialisera teknologin fullt ut, säger David Wallsten, vd för Dimfrost.

– I och med förvärvet av Dimfrost och deras Project Mayflower tillförs koncernen ett värde i form av teknisk spjutspetskompetens inom AI och en egen R&D-verksamhet med potential att generera ytterligare aktieägarvärden, säger Matti Larsson, vd för Zordix

Project Mayflower finansieras tills vidare i sin helhet inom ramen för Vinnovas program “Innovativa startups Steg 1”.
Zordix är ett Umeåbolag som fått affärsstöd av Uminova Innovation.